Şehir hayatının vazgeçilmezleri arasında yer alan vitesli arabalar gün geçtikçe daha da artarak tercih ediliyor. Peki nedir bu otomatik araçların özelliği otomatik şanzıman bulunmasıdır. Otomatik şanzıman; düz vitesli araçlardaki debriyajın görevini yerine getiren otomatik bir sistemdir.
Otomatik şanzıman ile en uygun hızlanma ve tork devirlerini hesaba katılır araç ayarlanan vites değişim süreleri ile kullanıcı hatasından oluşabilecek sorunların en aza indirgenmeyi hedefler.
Otomatik şanzıman içerisinde bir çok parçayı bulunur; tek yönlü kavrama (bazı şanzımanlarda çift yönlü kavrama vardır) ve damperli yay gibi başlıca parçalar yanında motorda şanzımanda sarsıntıyı kesen ayrı bir parça ve bunlara ek olarak aracı yerinden kaldıran balata , beyin ve tork konventer bulunur.
Otomatik şanzıman elektronik mekanizması (beyin) ile hangi zamanda vites azaltılıp yükseltileceğini hangi zamanda yakıtı 4 çekere takıp 2 çekere takacağını ayarlar. Bu elektronik mekanizma hava durumuna göre ve sürüşe göre kendini adapte eder. Elektronik hareket sensörleri vasıtasıyla mekanik harekete çevirir.